söndag 3 maj 2009

När man ska använda räddningsteknik

Så här ska man alltså inte göra. När Robert inte kunde ta sig tillbaka till kusten, skulle han alltså inte ha släppt drake. Draken är ju det som syns ute på vattnet. Det är till den räddningsbåtarna kommer att ta sig.

Istället skulle han ha använt en räddningsteknik som brukar kallas för self rescue. Alltså genom att släppa draken på en lina och sedan se till att draken bara hänger på en lina medan han lindade upp denna lina, samt de övriga linorna på bommen. När han sedan lindat upp linorna hela vägen fram till draken, skulle han ha fäst upp dem med ett halvslag så att de inte kunde rulla ut igen. Med lite tur med vindriktningen, kunde han ha användt draken som ett räddnigssegel genom att hålla i vingspetsarna. Fast Robert hade förmodligen frånlandsvind. Då borde han istället ha tömt leading edge på luft, behållit luften i strutarna och rullat ihop draken till ett flytetyg. Det hade både gjort att han kunnat använda mindre energi och samtidigt synts bättre när han simmade tillbaka.

För Robert Corazza gick det i och för sig bra. Men eftersom han släppte draken och därmed gjorde sig svårare att upptäcka, försvårade räddningsaktion och lät den ta längre tid, helt i onödan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Unknown sa...

jag har nästan gjort en Robert =) det var frånlandsvind och sjuk ström, i detta läget var det tvunget att slopa kiten.

... den var så j-vla (ursäkta ordvalet) dålig på allt vad vatten launchning heter. Havsgudarnas offergåva dög den dock till.

mvh
// Eder Polack

Johan Ekroth sa...

Okej, det kanske inte alltid är fel att släppa draken. Speciellt inte drakar som är dåliga på att vattenstarta. Om man ska sammanfatta detta rent generellt, ska man passa sig för att släppa draken eftersom det både minskar den egna synbarheten och flytkraften ... men är det är satans pissdrake så kan det vara värt att riskera livet bara för att få sula den.