lördag 19 februari 2011

Om kitesurfing utan stroppar


Jag har aldrig riktigt förstått tjusningen med att kitesurfa utan fotstroppar. Det känns lite som när jag började köra telemark i början av 90-talet och vissa hävdade att det enda rätta var att köra med låga läderpjäxor. Efter ett tag med låga läderpjäxor insåg jag att det blev mycket roligare med höga plastpjäxor. Efter ytterligare ett tag insåg jag i och för sig att det trots allt var roligast med vanliga skidor och lade allt vad telemark heter på hyllan. Jag har länge misstänkt att kitesurfa stropplöst är ungefär som att köra telemark i låga läderpjäxor, att göra det onödigt komplicerat för sig utan att få mer kul. Men så kom en lång period utan vågor. Då kände jag att det var dags att plocka bort stropparna och börja leka lite i plattvatten och småchopp. Och det var ju inte så pjåkigt. Här i Geraldton kom vågorna tillbaka och första dagen lämnade jag stropparna i bilen. Det blev inte roligare. Det blev inte en skönare känsla. Det blev inte svårare. Det enda som hände var att jag blev av med brädan när jag skulle ut genom en våg. Det kändes ungefär som att åka telemark i låga läderpjäxor. Nu har jag skruvat på stropparna igen.

2 kommentarer:

Hasse sa...

Du måste ha haft en dålig dag i så fall.

Surfa utan stroppar är som att vågsurfa. Använd kiten in i vågen och surfa vågen utan drag skall du få se hur mycket du kan påverka utan stroppar.

Johan Ekroth sa...

Tror du missförstod mig Hasse. Jag tycker bara att det har varit väl mycket haussande av stropplös kitesurf i Sverige. Jag upplever inte någon skillnad, annat än att jag ibland förlorar brädan när jag ska ut genom stökigt vatten. Hur jag rider vågen hänger liksom inte på fotstropp eller inte. Inte för mig i alla fall.