söndag 21 juni 2009

Dagen då jag lyckades förolämpa Olle Palmlöf

Jag var ute på Sandhamn, TV-teamet var ute på Sandhamn, varför jag ringde Lina som jag haft kontakt med och frågade om det inte vore lämpligt att stråla samman. Det var det. Redaktören skulle komma förbi Oxudden medsamma. När jag kommer upp från vattnet, stod Olle Palmlöf och Bobbo Krull och väntade på mig, de sjukt roliga killarna från det gamla favoritradioprogrammet Pippirull. Jag mindes deras elakheter i radion och tänkte att dem vill jag helst vara kompis med.

Jag kände att vårt samtal gick bra. Vi pratade om kitesurfing. Vi pratade om min skola. Vi pratade om hur de jobbar. Till sist var det dags att prata om något så oskyldigt som vädret, det var ju ändå det som var avgörande för när vi skulle kunna köra. Olle frågade om vi kollar vinden på smhi.se, varpå jag tappade kontrollen och brast ut i ett gapskratt. När jag tittade upp i Olles svartnande ögon, insåg jag att han tog det som ett hånskratt. Ett hånskratt riktat mot honom.

Det kanske berodde på en viss nervositet, men det spelade ingen roll, jag hade just förolämpat Olle Palmlöf. Fan. Rädda det som räddas kunde. Jag började svamla om kitesurfares ständiga diskussioner om vindar och prognoser. Kunde det vara så att det svarta i hans ögon hade blekts en gnutta? Jag svamlar vidare om hur även andra utomhussportare hellre använder norska och danska vädertjänster. Till sist säger han:

"Fast det kan ju bli bra TV om vi har en diskussion om väder och prognoser. Och när vi nämner SMHI kan du dra ett likadant hånskratt."

Jag hoppades att det betydde att jag räddat situationen. Åtminstone tillfälligt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Asså om man ska säga något till SMHIs försvar så är det att deras väderkartor i nyhetsprogrammen (Rapport/Aktuellt) har länge varit informativa istället för förenklade å generaliserande som det ofta är utomlands. (Tror de vunnit pris minst ett år iaf)

Att de förmedlar vindstyrkor genom att "varna" för vind där risken överstiger en viss procent är ett problem för oss som ser fram emot vind. Det andra problemet är att deras datamodell för väderuträkningar inte funkar lika bra som tex dmi's lr norges motsvarighet. Det första kan du ju kolla upp å det andra en en gemensam subjektiv slutsats.

För att svara på din tidigare fråga på twitter så är det mera en layout-fråga vilken tjänst man gillar. Bara den inte använder samma datamodell som SMHI.

Personligen använder jag kombon windguru.com(10dagars gratisversionen) + dmi.dk's väderkartor(12 timmar). Genom att kolla med jämna mellanrum skapar man sig en bra bild av läget.
På så sätt slipper jag bomkörningar.

Det finns ingen tjänst där man bara kan gå in en gång å få en heltäckande översikt om kommande väder eller möjligheter till kommande väder.

Det finns mer att säga om detta å nån gång kanske man borde göra en tutorial om hur man läser väderkartor "mellan raderna" men nu är det läggdags.

nic

Johan Ekroth sa...

Tack Nicolas! Jo det finns mer att diskutera om vädersajter. En tutorial är en bra idé, fast det är konstigt att ingen vädertjänst har tagit tag i det hela. Vi hörs!

Anonym sa...

Olle Palmlöf är en quasi intellektuell person som gör sitt bästa för att synas och höras på andras bekostnad.
Karma kallas det när han senare åker dit för grov rattfylla.