fredag 31 oktober 2008

Bli av med din hajskräck



En gång i tiden hade brukade jag säga att jag var rädd för hajar, ormar och lejon. Nu har jag tagit bort hajar från den listan … lejon också för den delen, men lejon brukar inte så ofta vara i närheten när man kajtar. Min hajskräck har säkert sin rot i Hajenfilmerna. Jävla Steven Spielberg! Men eftersom Hajenfilmerna bara är fiction så har jag lyckats bota min skräck med fakta.

Vi börjar med statistiken. Tittar man på Sydafrika dör varje år 15 personer av giftormar, 200 av blixten, 408 av drunkning, 871 i bränder, 10 000 i trafiken, 20 000 i mord, 29 000 av rökning, 370 000 av AIDS och … under 25 års tid, har 7 människor dött i hajattacker. Tittar man på hela världen, dör omkring 10 personer varje år av hajattacker. Det är alltså betydligt större risk att dö i trafiken, men det kanske inte hjälper oss så mycket. Trafiken känns van och hemtam. Vi tycker att vi förstår och bemästrar den. Är man bara försiktig finns således inget att frukta. Havet däremot. Det är blött och innehåller hur mycket okänt som helst. Hamnar vi under ytan kan vi inte ens andas och … så finns där haj. Genom att lära sig mer om hajen och dess beteende kan den kännas lika hemtam som trafiken. Då behövs inte längre fruktan. Det räcker med respekt.

Hajen har funnits i flera miljoner år. Långt innan människan började existera. Människan hör inte hemma i havet och är inte ens med på hajens matlista. De flesta hajar är kräsna med maten och håller sig till ganska specifik föda. Vithajen äter främst säl, tonfisk, annan haj och marina däggdjur. Dessutom äter de bara motsvarande två procent av sin kroppsvikt varje dag. Det är mindre än vad den normale människan äter. Hajar är skygga, men nyfikna djur. Om de får syn på en människa, vänder de oftast om. De vet ju inte riktigt vad det är för något. Om vi nu skulle ligga och paddla på en surfbräda, påminner vi om en säl underifrån. Ibland får de för sig att undersöka närmare. Oftast vänder de när de inser att de gjort ett misstag. Dessvärre kan ju även deras undersökning få dödlig utgång.

Denna fakta är oftast framtagen med vågsurfaren som målgrupp. Kitesurfaren spenderar ännu mindre tid i vattnet och är mer olik än säl, än vad vågsurfaren är. För att ändå kunna kitesurfa/surfa utan att ge hajarna den minsta anledning att bli nyfikna, gör så här:

- Undvik grumligt vatten nära flodmynningar
- Undvik flodmynningar när det är högvatten eller om dammluckor är öppna
- Undvik att befinna dig i närheten av skadade eller döda sälar
- Undvik att kissa i våtdräkten
- Undvik att vara i vatten med ett blödande sår eller under menstruation
- Undvik att vara i vattnet före soluppgång eller efter solnedgång
- Undvik att vara ensam
- Undvik att vistas nära sportfiskare
- Undvik att vistas nära avloppsmynningar
- Undvik att bete dig byte. Alltså ta det lugnt om du får syn på en haj, sitt still, stirra på den, simma mot den, behandla den som en jämlike och visa att du inte är rädd. Om du beter dig som byte, alltså skriker, sprattlar, får panik, kissar på dig, kan hajen få för sig att bete sig som ett rovdjur.

Källor:

Surfing South Africa av Steve Pike, ISBN 978-1-77013-114-9
Shark Life, www.sharklife.co.za
Wikipedia, sv.wikipedia.org/wiki/Hajar

Pusha
Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant, inte för att jag har varit rädd...Skall vi dra till Syd-Afrika och hänga på vithaj?

Johan Ekroth sa...

Skulle jättegärna gjort det ... om det inte vore för att jag har sådana problem att tryckutjämna ...