tisdag 4 november 2008

Historien om Chohoo & det här med affärsutveckling

Innan jag startade Chohoo drömde jag mycket om att starta upp en verksamhet. Då testade jag att vara med i Venture Cup. Det var en tävling för affärsplaner och jag fick lära mig att om man har en affärsidé, ska man hålla tyst om den, så att någon annan inte snor den. Sen ska man tissla och tassla fram en affärsplan. Sen ska man tänka på företagsform och försäkring. Sen ... när allt är klart ... trycker man på startknappen. Man skulle kunna tro att historien om Chohoo började så. Det gjorde den inte. I själva verket började den mycket tidigare, långt innan jag hade den minsta tanke på att starta upp en verksamhet.

En gång levde jag för upplevelser som att klättra och åka skidor, ända tills jag på en av mina klätterturer föll ned från en klippa och bröt ryggen. Under min rehabilitering började jag studera, vilket så småningom resulterade i att jag blev en trött byråkrat på ett statligt verk. En kollega lånade mig den gamla surffilmsklassikern The Endless Summer II och ett slumrande intresse vaknade till liv. Jag ville också följa med sommaren runt om i världen och surfa. Min gamla upplevelselusta vaknade och jag började lära mig att kitesurfa.

För mig tog det drygt två år av resor till fel ställen, vid fel tillfälle, med fel utrustning, för att lära mig kitesurfa. Det här födde en idé om hur jag egentligen hade velat lära mig - på en plats där de naturliga förutsättningarna var optimala, med rätt utrustning, under en avslappnad stämning, tillsammans med kompisar. I ett examensarbete på Handelshögskolans MBA-program formulerades idéen till Chohoo. I inledningsvis var det ett sportcenter som samlade massor av roliga sportupplevelser. Jag ville ju tillbaka till mitt tidigare, upplevelserika liv. Affärsplanen var gjord enligt konstens alla regler. När jag presenterade den blev det inte stående ovationer, men det var ett gott hantverk som gjorde att jag fick godkänt. Jag hade gjort läxan. Nu var det bara att trycka på startknappen.

För att förverkliga idén flyttade jag till Teneriffa. Där möttes jag verkligheten. Där fanns verkliga kunder med verklig betalningsvilja. Det här gjorde att konceptet smalnade av och spetsades till. Det bara var inom kitesurfing som det fanns en skälig betalningsvilja. Affärsplanen åkte i papperskorgen och de andra sporterna rensades bort. Allt eftersom Chohoo blev en kitesurfingspecialist började jag inse att min drömplats, där de naturliga förutsättningarna var optimala, den platsen fanns ... men den var på olika ställen under olika tider på året. Därför lämnade jag Teneriffa för att istället undervisa där det blåser bäst för stunden. Sedan dess har Chohoo lärt ut kitesurfing i Sydafrika, på Mauritius och på Sardinien. Idag kan man säga att jag har en affär - den handlar om att lära ut kitesurfing under bästa tänkbara förhållanden, men idén förändras hela tiden för att bättre passa mina kitesurfingalumner.

Under ett par års tid har jag drömt om att starta en båtburen kiteskola i Stockholms skärgård. Både för att själv kunna vara mer tid i Sverige och för att kunna vara närmare mina blivande elever. Både för att få min verksamhet att synas bättre och för att mina blivande elever lättare ska kunna hitta en bra kiteskola. Både för att jag ska få vara mer i Stockhoms skärgård och för att mina elever ska få möjlighet att under säkra former, lära sig kitesurfa på en plats som tidigare ansetts omöjlig. För mig handlar det inte bara om att passa mina kiteelever på bästa möjliga sätt ... det handlar om vilket liv jag själv vill leva.

Den här gången blir det inget tisslande och tasslande. Det kanske är bra med affärsplaner och sekretessavtal om man är ett storföretag. Men det passar inte mig. Nu pratar jag med alla jag träffar om mitt nya projekt. Ju mer öppen och tydlig jag är med vad jag vill åstadkomma, desto lättare är det att få andra att vilja engagera sig och hjälpa till. På detta vis har jag redan fått kontakt med ett litet rederi som förfogar över en RIB. Om två veckor ska vi ut i skärgården och titta på platser och utrustning. Vet du något annat som kan vara av intresse? Hör av dig vettja!Pusha

Andra bloggar om: , , , , , , , ,


Inga kommentarer: