onsdag 12 november 2008

Stoppa den halländska förbudsivern med vetenskap

Disikussionerna angående kitesurfingförbud i Halland fortsätter. Länsstyrelsen i Hallands län vill förbjuda kitesurfing av orsaken att fåglarna blir skrämda av de färgglada drakarna. Problemet är bara att det inte finns någon vetenskaplig undersökning som visar detta. Däremot existerar ett flertal tillfällen där fåglar inte blivit störda av kitesurfare. Kan det vara något ruttet i Hallands län månne?

Västkustsurfarna och Varbergs Surfklubb har full support från mig när Johan Hedlund skriver i sin insändare till HN: "Att låta en liten skara individers personliga åsikter ligga till grund för inskränkningar i vår rätt att utöva vår högst miljövänliga och vinddrivna friluftsaktivitet är inget annat än skamligt och löjeväckande. Ett eventuellt förbud ska baseras på fakta och vetenskap, inte godtyckligheter och åsikter. Vi förväntar oss att det läggs fram relevant och sakligt material som påvisar att kitesurfning stör fågellivet i betydligt större omfattning relativt andra samtida miljöfaktorer innan länsstyrelsen tar beslut i frågan."

Den lilla skara som åsyftas är en grupp fågelskådare som anser att kitesurfare skrämmer bort fåglar från stränderna. På andra ställen i världen skapar detta inte några problem. Tarifa i södra Spanien är både en av Europas största kitespots och ett viktigt fågelområde. Där lever kitesurfare och fågelskådare sida vid sida, utan att några fåglar skräms bort. Johan har helt rätt i sin insändare. Om man ska förbjuda kitesurfing ska det baseras på vetenskap. Inte på tyckande.

Pusha

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: