tisdag 27 maj 2008

Fråga kitesurfinginstruktören V

Hur svårt är det ifrån ingenting lära sig kitesurfa? Jag antar att det blir ett par dagar på stranden följt av ett par dagar blåsa bort med vinden. Hälsningar, Robert

Tjena Robert!

Vissa delar av din fråga får du svar på i min första Fråga kitesurfinginstruktören. Svårigheten är alltså ganska personlig, men jag tror ändå att om bara viljan finns, kan vem som helst kan lära sig kitesurfa. Med den rätta viljan måste man sedan lägga ner lite tid för att bygga upp motoriken. Om man tittar på en generell inlärningsprocess, från noll till full koll, ser det ungefär ut så här:

Efter 3-6 timmar kan man flyga draken kontrollerat, utan att göra något annat. Beroende på var man lär sig kan detta moment ske på stranden eller i vattnet.

Efter 6-12 timmar kan flyga draken samtidigt som man seglar efter utan bräda (bodydragging). Detta moment sker oftast i vatten, men vissa skolor tränar bodydragging bland sanddyner.

Efter 9-18 timmar har man lärt sig att kontrollera drake och bräda tillsammans så att kan göra vattenstarten.

Efter 15-30 timmar kan man åka en bit åt ett håll.

Därefter lär man sig att hålla höjd och vända. När man fått dessa aktiviteter under kontroll är nästa steg att börja hoppa. Och man fortsätter att lära sig hela tiden.

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Johan,

Tack för svaret. Då är det väll bara för brochan och mig att säga upp oss från jobb och skola, sälja allt vi äger och turnera med chooco i sex månader innan vi kan stå på våra egna ben som kitesurfande bummare. fett


Hälsningar,

Robert

Johan Vastero sa...

Helt klart! Ibland är allt så enkelt ... bra va?