tisdag 17 juni 2008

Om rädsla och säkerhetshysteri

Jag vet inte om man kan säga att det började innan, men åtminstone sedan den 11 september 2001 har världen befunnit sig i ett slags säkerhetshysteri. På flygplatser hunsas man runt, blir placerad i oändliga köer och blir misstänkliggjord för att försöka spränga flygplanet med en hemmagjord bomb tillverkad av Ramlösa och en nagelsax. I morgon ska Riksdagen rösta fram en ny spaningslag för att skydda mot terrorism. Det lustiga med säkerhetshysterin på flygplatserna är att jag inte känner mig en gnutta mer trygg när jag sitter på ett flygplan. Jag har också svårt att föreställa mig vara mer trygg efter att FRA scannat igenom det mesta av min kommunikation. Ska man bygga säkerhet måste det ju finnas ett hot, och jag går inte dagligen omkring och är rädd för e-postande superskurkar. Saker som gör mig rädd just nu är snarare:

- Att Sverigedemokraterna
precis fått ihop så många anhängare att de skulle komma in i Riksdagen om det var val idag.

- Att världens ledare fortfarande tror att man bäst löser våld med mer våld.

- Att FRA kommer läsa min kärleksmail till Sara och tycka att med så mycket kärlekstrams kan jag knappast vara en så tuff surfhunk som jag utger mig för.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Tobias Lindgren sa...

Varför skrämmer Sverigedemokraterna dig?

Johan Vastero sa...

Därför att de är för ett befolkningsmässigt homogent samhälle. I ett befolkningsmässigt homogent samhälle blir andra kulturer mer avlägsna och främmande. Människor är rädda saker som är långt borta och som de inte förstår. Rädda människor har lättare att ta till våld för att lösa problem. Våld föder mer våld och ett sånt samhälle vill inte jag ha. Därför skrämmer Sverigedemokraterna mig.

Tobbe sa...

Du får förlåta, men det känns inte som ditt argument är speciellt genomtänkt, bara politiskt korrekt. Menar du att invånarna i det gamla homogena sverige var våldsammare? Hur kommer det sig då att såväl våldet som motsättningarna bara ökar ju mer invandrare som kommer till sverige? Och borde inte mångkulturella länder som ex-jugoslavien stått bättre rustade mot just det kaos och sönderfall som blev dess undergång?

Det är de homogena samhällena som står stadigast, vad tror du hade hänt t ex i Ådalen om förövarna varit kristna och offren muslimer? Du tror säkert att det hade hjälpt till att lugna ner läget, eller hur? Du talar om "rädda människor". Tror du generellt att människorna i t ex malmö var räddare på femtiotalet än vad de är nu? Jag tycker så synd om dig.

Johan Vastero sa...

Tänk större Tobbe. Sverige har aldrig varit homogent. Världen är dessutom större än Sverige. Jag tror inte på nationer över huvudtaget.