söndag 15 juni 2008

Recept på stenhård skärgårdskajtning


Ingredienser:

1 Kite (storlek efter vindstyrka)
1 Bom
1 Bräda (valfri)
1 Sele
1 Våtdräkt
1 Båt
1 Kitebitch (om du har hemma)

Gör så här:

Lasta båt med samtliga ingredienser och kör ut till läsidan av en klippö. Ön bör ligga i anslutning till en öppen yta, där vinden kan blåsa på obehindrat. Se till att ön har en hyffsat plan, hyffsat slät och hyffsat lång yta där man kan lägga ut linorna och rigga kajten.

Pumpa upp kajten och lägg den i lä. Rulla ut linorna nedvind på riggningsytan. Fäst upp linorna som vanligt. Sätt på dig våtdräkt och sele. Lyft sedan kajten och om du har en kitebitch kan du använda den till att snirkla in linorna, medan du bär ner kajten till vattnet. Släng sedan ut draken i vattnet och låt den driva nedvind. Koppla fast dig i selen och låt draken driva till dess att linorna är sträckta. Sen startar du draken som vid vanlig start från vattnet.

Kajta och ha kul till dess att du tröttnar. När du ska landa kajten har du åter nytta av din kitebitch. Enklast är att precisionsstyra draken till startklippan och låta en kitebitch ta emot. Har du ingen kitebitch rekommenderas istället att landa och göra en self rescue. Att försöka landa draken själv på stenhårda klippor rekommenderas inte. Mycket nöje!


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: