måndag 18 februari 2008

Sydafrika just nu

Ibland måste jag helt släppa min position som nochalant kitesurfare och ta reda på vad som händer runt omkring mig. Det är val i Sydafrika nästa år och fyra frågor är viktigare än något annat: strömförsörjningen, Scorpions, Zimbabve och brottsligheten. Under lördagskvällens braai fick kvällens värd Lanral a.k.a. Bob hjälpa mig att förstå vad de egentligen handlar om.

Strömförsörjningen: Elnätet är underdimensionerat, vilket gör att det tidvis behövs elransoneras. Under två timmar, ofta dagligen, stänger Eskom av strömmen i ett område, för att två timmar senare stänga av strömmen i ett annat. Enligt Bob beror detta på den hårda Sydafrikanska kvoteringspolitken, vilken gjort att de som visste att lösa problemet med det underdimensionerade elnätet, idag bor i Australien eller Nya Zeeland.

Scorpions: Detta är Sydafrikas fristående FBI-liknande polis som har avslöjat mycket ruttet i framförallt det politiska systemet. De var de som utredde turerna kring Jacob Zuma, ANCs ordförande och antagligen nästa president, då han våldtog en AIDS-sjuk flicka och påstod klara sig från HIV genom att ta en dusch efteråt. Nu vill makten slå ihop Scorpions med den vanliga korrupta polisen och kanske på så vis också undvika granskning.

Zimbabve: Att vara granne med Robert Mugabe skapar nog problem var man än skulle befinna sig i världen.

Brottsligheten: Det kanske inte framförallt gäller Kapstaden så mycket som Johannesburg och Durban. Men vi har även råkat ut för en del saker här nere. Jag har blivit av med en kitepump och Fiffi hade inbrott i sin bil och blev av med sin bilstereo. Det var mycket smärtsamma förluster för oss båda. Vi är förstås upprörda och kräver skärpning.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: