tisdag 18 mars 2008

Backpacking och Backpackers

Efter en kort men numer åtminstone tillfälligt avslutad karriär som backpacker, går det inte att låta bli att göra några smärre iakttagelser och generaliseringar över de människor man möter. För att vara backpacker handlar ju inte värst mycket om att lära känna det aktuella landet och dess människor, att vara backpacker handlar mer om att hänga med, och ha skoj med andra backpackers. Om du någon gång funderar på att backpacka i Sydafrika kommer här några typer av karaktärer du kan vänta dig att träffa på:

Susy & Lucy Spicegirl

Susy och Lucy är två tjejer som precis fyllt tjugo. De har jobbat ett tag för att göra sin livs resa tillsammans. Resan är planerad in i minsta detalj och så även alla nödvändiga accessoarer. De har således försett sig med likadana ryggsäckar, likadana flip-flops, likadana reskuddar och likadant knallrosa nagellack. De tycker att en bra sak med att resa är att man kan få prova MacDonalds i andra länder.

Johnnie Walker

Johnnie är engelsman och är till vardags en kostymklädd man fullt upptagen med något mycket viktigt. Det är dock ganska svårt att tro när man träffar på honom som backpacker iklädd en T-shirt med trycket ’I like beer’. Frukostölen knäppas upp någon gång vid tiosnåret, och sen fortsätter det i samma takt hela dagen. Mot slutet av sin resa kan Bradley stanna upp och reflektera: ”Shit! I haven’t really done anything on my holiday, apart from being shitfaced … but what the fuck, I like being shitfaced.”

Andy Amsterdam

Andy träffar man på alla backpackers, där han jobbar i baren eller något liknande. Han har varit ute och rest i fyra fem år, och stannar till här och var för att jobba ihop mer pengar för sitt fortsatta resande. Problemet är bara att han inte får betalt i pengar för att jobba, lönen är på traditionellt 1800-tals manér … i sprit.

Lisa Woodstock

Lisa har varit ute ett tag. Det kan man se på näsringen från Indien, tatueringarna från Samoa, handväskan från Guatemala, armbanden från Malawi, örhängena från Nya Zeeland och sarongen från Bali. Lisa högsta önskan under sin resa är få uppleva det genuina riktiga Afrika, som kanske att bo i en hydda med stampat jordgolv och kanske drabbas av någon tropisk sjukdom.

Johan Kajtare

Johan vill egentligen inte alls vara backpacker, han vill bara vara surfare. Men han låtsas vara en riktig backpacker för att få kompisar. Han känns igen på en överladdad packning på omkring femtio kilo som gör att han högst motvilligt förflyttar sig mellan de olika stoppen. Ett ytterligare udda karaktärsdrag för denna typ är att han faktiskt inte tar en endaste öl förrän efter dagens surfsession.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: