tisdag 30 oktober 2007

Kurs i Stand Up Paddle surfing


Under frukosten på Black Velvet träffade vi Rob och Wesley. De skulle ut med sin nya Stand Up Paddle board. Självklart hängde vi på. Jag ville ju ta reda på varför det pratas så mycket om paddelsurfande just nu. Vi åkte ner till vågen precis nedanför centret. Jag trodde vi bara skulle ut och plaska i vågorna, men Wesley tog tag i saken och drog i gång en introduktionskurs.

Själva brädan är stor, stabil, lätt och dess centrum är lite längre fram än själva mitten. På Naishbrädan vi hade markerades centrum av en mastskena så att man också kan använda den som vindsurfbräda för lättare vindar. Centrum ska man känna till för att det är där man positionerar sig när man paddlar. Innan man tar ut den i vattnet bör man känna sin bakre fot och sin övre hand. Sen är det dags att gå ut i vattnet. Börja utan paddel för att hitta balansen. Gå ut så pass att fenan inte slår i sanden och så att du inte dunkar i botten när du trillar av, för du kommer att trilla åtminstone om det kommer vågor. Hoppa upp på knä på brädan, med knäna placerade på brädans centrumlinje. Res dig sen upp till den grundläggande positionen: med fötterna parallella, längs brädans centrum och tvärs brädans längd. Stå och balansera i denna positionen ett tag för att lära känna brädan och dess beteende.

När du ska lägga till paddeln är det enklast att börja på knä för att hitta balansen. Du kan fortsätta paddla på knä om du t.ex. behöver paddla uppåt i vind. Ställ dig sen upp på brädan för att få bättre kraft. Ta paddeln med din övre hand högst upp och den andra ungefär 50 cm längre ner. Beroende på vinden och hur mycket den tar tag i dig, kan du ta tre fyra tag på varje sida. Efter några paddeltag är du ute, utanför vågbrytet.

Välj små vågor till en början och paddla rakt med vågen. När du ser en våg närma sig är det dags att sätta fart på paddeltagen. Plötsligt känner du att vågen tar tag i dig, då skjuter du bak bakfoten så att du hamnar i en mer traditionell stance. Nu är det bara att surfa på. Paddeln kan du både använda för att styra och för att hålla balansen.

Nu vet jag varför det pratas så mycket om paddelsurfande. I dag hann jag bara testa en timme. Jag tog några små vågor, men tog dem alldeles för snett och ramlade ganska snart därefter. Men det var bara efter en timme. Det här känns betydligt mer lättillgängligt än vanlig vågsurfing. Jag tror det här kan bli precis hur kul som helst. Speciellt eftersom vi snart får en egen paddelbräda till centret.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket trevlig läsning. Ska kolla om Falle har några brädor inne, sen blir det till att prova.

Anonym sa...

www.fahlensurf.se

Falle