måndag 7 april 2008

Restips för kitesurfare

Att resa är faktiskt ett jävla skitgöra. Att vara framme kan däremot vara hur kul som helst. Skitgörat har förutom den numer hysteriska flygplanssäkerheten, rätt mycket med packningen att göra. För att underlätta det hela bör packningen minimeras så mycket det bara går. Tänk också på att dessa tips är skrivna för den stora massan av kajtare: den freerajdande eller freestajlande mannen i 75 kilosklassen. Skulle du nu inte tillhöra just den viktklassen, kan du ta bort eller lägga till en kvadratmeter per 10 kg kroppsvikt.

Kläder
Det är lätt att ta med sig för mycket kläder. Man använder alltid mindre än vad man tror. Så ta med kläder för en vecka, stannar man längre är det bara att tvätta. Om du vill gå på nattklubb kan det vara bra att ha med sig en skjorta och ett par riktiga skor… förutom de solblekta surftishorna …

Bräda
Satsa på en ganska allround twintip på omkring 130 x 39. Då har du något som passar för att både freestajla och leka bland vågor.

Kajtar
Här bör du ha tänkt till redan när du skaffar dig prylarna. Till att börja med skaffar du drakar av samma sort, då räcker det att ta med sig en bom. Oftast räcker det med två drakar i storlekarna 9 och 12. Men om du vill kajta i t.ex. Kapstaden behöver du också en sjua. Så om du kör ett quiver bestående av tre drakar – 7, 9 och 12, eller 7, 10 och 14 – är du täckt för de flesta förhållanden. En del lämnar pumpen hemma, det funkar kanske om du alltid riggar på ett ställe där det alltid är en massa andra … men det är inte alltid så.

Väskor
De flesta flygbolagen har fortfarande ingen koll på kajtprylar och hur man ska klassa dem. Golf har de däremot dunderkoll på. Skaffa därför en stor kajtväska med hjul, där din bräda och dina kajtar ryms, som dessutom är märkt med GOLF någonstans. Visst gillar jag attityden i den väska från RRD som är märkt med Have board, will travel, men det är skönt att bara glida genom incheckningen och säga: ”Nej, nej, det är en golfbag.”, utan att ens behöva ljuga.

För din Ipod, kamera, laptop och din bok, gör dessutom en liten ryggsäck susen.

Om du hyr bil
Det är ofta knepigt att hitta hyrbilsföretag som också har takräcke, men med spännremmar och uppblåsbart tackräcke eller rullade handdukar, kan du lätt skapa ditt egna takräcke och få undan brädorna på taket.

Övrigt
Eftersom flygplatspersonalen – oavsett hur många Handle With Care man märker sin väska med – antingen inte är läskunniga, eller helt enkelt skiter i ditt bagage, måste du montera av åtminstone fenorna på din bräda. För att få på fenorna igen är en multiskruvmejsel bra.

Ibland finns inte någon kajtreparatör i närheten. Då är det bra att ha en liten reparationssats bestående av lagningstejp för bladder och segelduk, lite extralinor, en Victorinox, samt en tändare.

Till sist
Shampooflaskor och andra behållare med kletigt innehåll har alltid en benägehet att öppna sig, packa dem i en plastpåse.

Får du för dig att köpa solkräm hemma, köp då en ultrahög solskyddsfaktor som inte svider i ögonen. Annars får du se till att inte smörja nedanför ögonbrynen.

Tullpersonalen tycker ofta att surfarstilen ser mycket misstänkt ut. Hälsa på dem glatt och förbered dig på en trevlig stund tillsammans.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den erfarne resenären har alltid med sig en plastsked. Verkar vara lite mer avancerat att vara kiteluffare. Tack för tipsen!

/Anders

Johan Vastero sa...

Plastsked? Hmmm! Varför då?

Anonym sa...

Spoon: Small, light, and indispensably handy when you really need it, the spoon can be the budget traveller's best friend. In short, along with a can opener, the spoon opens up a whole new section of the grocery store to you and your ever-starved stomach. The spoon protects you from those nasty tongue cuts so many hitchhikers receive from tragic misuse of their pocket-knives. Stop the madness; carry a spoon.

/A

Johan Vastero sa...

Wow! Det är alltså inte bara en liten behändig pryl, det är en livsstil. Ja, det är bara till att skaffa sig en sked helt enkelt.